Skip to main content

Så säkrar du din IT-säkerhet – 5 handfasta tips

Publicerad:

Cyberhoten ökar markant och idag krävs det att både kommuner och företag har en säker IT-miljö. Vi ser till att er IT-miljö är skyddad på alla fronter och jobbar proaktivt för att ligga steget före potentiella attacker.

1: Genomför en nulägesanalys av IT-säkerheten
Börja med att kartlägga företagets nuvarande IT-säkerhet. Identifiera potentiella sårbarheter och riskområden för att skapa en grund för framtida säkerhetsåtgärder.

2: Upprätta tydliga policyer och åtkomstkontroller
Definiera vilka medarbetare som har tillgång till specifika system och data. Begränsa åtkomsten baserat på arbetsuppgifter och se till att det finns rutiner för att snabbt avaktivera åtkomst när anställningar avslutas eller roller förändras.

3: Utbilda era anställda
Regelbundna utbildningar hjälper medarbetarna att känna igen olika typer av bedrägeriförsök, skadliga länkar och andra cyberhot. En uppdaterad och utbildad kollega är en av de bästa försvarslinjerna mot säkerhetsintrång. (Vi erbjuder kortkurser för alla typer av företag och organisationer).

4: Implementera multifaktorautentisering
Utöver starka lösenord bör ni införa multifaktorautentisering för att ytterligare säkra åtkomsten till kritiska system och data. Detta minskar risken för obehörig åtkomst även om lösenord läcker ut.

5: Förbered er för den kommande cybersäkerhetslagen
Den nya lagen, NIS2-direktivet, kommer att ställa högre krav på cybersäkerhet för många organisationer, kommuner och företag. Börja redan nu att anpassa era processer och säkerhetsåtgärder för att uppfylla de kommande kraven.

Vill du veta mer? Här kan du läsa mer om våra tjänster.
Våra tjänster » Säkerhet » Tech Stn.

 

Fakta om NIS2-direktivet/Cybersäkerhetslagen

  • NIS2-direktivet, eller Cybersäkerhetslagen som det kommer att kallas i Sverige, är en vidareutveckling av det tidigare NIS-direktivet (Network and Information Systems).
  • Under 2025 träder NIS2-direktivet i kraft. Det är en av de mest omfattande förändringarna inom EU:s cybersäkerhetsregelverk.
  • Direktivet kommer att ha en betydande påverkan på en mängd olika verksamheter inom hela EU och ställer nya krav på företags, organisationers och kommuners förmåga att hantera och skydda sina nätverks- och informationssystem.
  • För att säkerställa att din verksamhet är förberedd på de kommande förändringarna är det avgörande att förstå vad NIS2 innebär.
  • Syftet med NIS2 är att kraftigt stärka cybersäkerheten genom att införa striktare säkerhetskrav, en skärpt rapporteringsskyldighet, och en mer rigorös tillsyn och efterlevnad.
  • Direktivet omfattar både offentliga och privata organisationer och är utformat för att skydda kritisk infrastruktur samt säkerställa att hela EU:s digitala landskap är robust mot cyberhot.

Relaterade inlägg

Guide, Säkerhet

Vad innebär den nya cybersäkerhetslagen?

Har du koll på vad ni behöver göra för att följa nya cybersäkerhetslagen? Läs vår guide och ta reda på det du behöver veta för att ta nästa steg!